De E is van Emphatie

De E = van EmpathieEmpathie is dat jejeinvoelt/inleeftin de ander. Probeer vanuit hun beleving mee te voelenin hun werkelijkheid.Besef dat dit een andere “wereld” is dan de werkelijkheid, het hier en nu. Er tegenin gaan heeftmeestalgeen zin, probeer zoveel mogelijk mee te bewegen, dat kan iedere keer weer anderszijn. Dat vraagt geduld en ook een beetje fantasie.

Lees meer »

De B van bewegen

ABCDementieDe B = van Bewegen Bewegen is goed voor ieder mens maar zeker voor mensen met dementie. Beweging stimuleert namelijk de hersenen. Zorgt voor bijvoorbeeld een betere stofwisseling wat effect heeft op o.a. de stemming. Elke stap is er één en mooi meegenomen. Korte stukjes lopen van slaapkamer naar huiskamer bijvoorbeeld is al goed.  Zelfs passief bewegen (vanuit een (rol)stoel bijvoorbeeld) zet een actie in gang in de hersenen. In hersengebieden die we bij mensen met dementie graag geactiveerd willen zien. Om mensen in beweging te krijgen kan ook heel goed muziek in gezet worden.Blijf volgen voor de volgende letter....

Lees meer »

Het Dementie ABC De Letter A

De komende tijd neemt Mariëtte ons mee in haar Dementie ABC. Wat herken je hierin of heb je bij een bepaald woord een bijpassend verhaal, laat het dan vooral onder deze blog weten, zodat we van elkaar kunnen leren. Leuk Mariëtte, ik ben benieuwd waar je mee gaat komen de komende tijd.

Lees meer »

1.50 meter is onmogelijk

Ze heeft al meer dan 10 jaar dementie. 10 jaren waarin ze de meest moeilijke tijden in haar leven heeft moeten overwinnen. Wat heeft ze gevochten, wat is ze boos, geagiteerd, verdrietig, dwars, en zorg mijdend geweest. Al haar zelfstandigheid, haar eigen regie en eigen(aardige) zin, een leven leiden hoe ze het zelf wilde, wat zo ontzettend belangrijk voor haar was, raakte ze stukje bij beetje kwijt door de dementie. En dat gaf strijd, heel veel strijd, zeker ook de eerste jaren in het verpleeghuis waar ze kwam wonen toen het thuis écht niet meer ging.

Lees meer »