Mensen met een beperking worden amper vertegenwoordigd in de media, dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Van de 6129 gasten in talkshows hadden 66 een handicap. Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink wil het probleem aanpakken.

Charlotte van Slageren onderzocht namens de Erasmus Universiteit de vertegenwoordiging van mensen met een beperking in talkshows van de publieke omroep. Hiervoor analyseerde zij 1010 afleveringen uit 2008, 2013 en 2018 van verschillende talkshows. Onder andere Jinek, De Wereld Draait Door, Knevel en van den Brink en Tijd voor Max werden onder de loep genomen. De conclusie: mensen met een handicap komen amper aan bod. In totaal waren er 6129 gasten, waarvan maar 66 met een beperking.

Verkeerde redenen

Marc de hond denkt dat het geen onwil is, maar onwetendheid. "Op televisieredacties werken weinig mensen met een handicap en misschien kennen ze ook weinig mensen met een beperking. Hun visie is gebaseerd op wat ze op televisie zien en daar zie je dus bijna niemand met een beperking."

En als er wel iemand is met een beperking, is dat meestal om de verkeerde redenen. "Diegene is er dan om te praten over zijn beperking. Je realiseert je dan als kijker niet dat zij in de meeste gevallen ook hobby's, liefde en werk hebben. Ze krijgen alleen de kans niet om daarover te praten", zegt Marc de Hond.

Bron: EenVandaag

Het perfecte plaatje

Elianne Speksnijder is het eerste Nederlandse model dat in een rolstoel naar de Fashion Week in Milaan gaat. Daarnaast is ze fotograaf en danst ze graag. Ook zij maakt zich zorgen over de representatie van mensen met een handicap in de media."We zien mooi blonde dames en heren van een jaar of dertig met een ongeschoren baardje, maar daar houdt het ook op. Je blijft het perfecte plaatje voorgeschoteld krijgen."

De oplossing volgens Elianne: een nieuwslezer of presentator met een handicap. "Nu zien we alleen de zielige, eenzame gehandicapten óf de inspirerende verhalen. We zien niet het individu ertussen en dat is denk ik waar we naartoe moeten. Nu generaliseert de media groepen mensen om ze herkenbaar te maken. Al beïnvloed dat de beeldvorming die we erop nahouden over bepaalde groepen", zegt Speksnijder.

Bron: EenVandaag

Een stap in de goede richting

De NPO is de overkoepelende organisatie van verschillende omroepen en zegt in een reactie dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de programma's, die keuze ligt bij de omroepen zelf. Bijvoorbeeld de AVROTROS, EO of BNN-VARA. Wel heeft de NPO inspraak in de programmering en hierbij moedigen ze diversiteit en representativiteit aan. Er is al een stap in de goede richting genomen: een verdriedubbeling van de zendtijd van de paralympische spelen in 2020.

Ook is een gesprek geweest met 'Minister van Gehandicaptenzaken' Rick Brink en Shula Rijxman, de baas van NPO. Dit werd gevolgd door het zogenoemde Video-Overleg met alle omroepen. Hier werd het probleem belicht en initiatieven zoals de Koffer van Rick besproken. 'De Koffer van Rick' bevat professionals die willen werken in de media en een beperking hebben. Zo wordt het voor programmamakers makkelijker om iemand met een handicap te vinden en aan te nemen. De omroepen hebben hier positief op gereageerd.