naar Erik scherder en Jan Veane wat een indrukwekkende avond.

In dit theatercollege laat prof. dr. Erik Scherder zien wat muziek teweegbrengt in de hersenen; dat is gewoonweg fascinerend! Zijn muzikale partner tijdens deze avond is pianovirtuoos Jan Vayne.

Alleen al luisteren naar muziek, zeker als het emotioneert, activeert grote, deels overlappende netwerken in de hersenen, maar dit geldt natuurlijk ook voor zingen en het bespelen van een muziekinstrument. Wat het allemaal nóg spannender maakt is dat deze netwerken nog volop in ontwikkeling zijn tot ongeveer het 25ste levensjaar. Daarbij spelen ze een superbelangrijke rol bij onze cognitieve functies, zoals geheugen, planning, set-shifting, controleren van impulsen, én ook bij de ontwikkeling van het empathisch vermogen! En wat dacht u van het effect van muziek op de hersenen van mensen met hersenletsel of hersenziekte, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer?

Ik ben vorige week zaterdag bij deze voorstelling geweest. Wat was het een top avond. Wat verteld prof. Erik Scherder toch op een hele mooie manier over de werking van het brein. Geweldig!

Hoe werkt het in de hersenen van Jan Veane op het moment als hij aan het spelen is? Hoeveel en welke gebieden van je hersenen worden dan gebruikt? Hoe ziet een brein eruit van iemand met een dementie en hoe werkt het dan in het hoofd van iemand met alzheimer op het moment dat hij/zij naar muziek luistert? Zo kregen we de opdracht om een liedje te zingen en tegelijkertijd te klappen op het ritme van de muziek. Hij vertelde dat je dan heel veel gebieden in je hersenen gebruikt. Even later kregen we dezelfde opdracht, maar dan moest de tekst verkeerd om gezongen worden. Dan wordt het een stuk ingewikkelder.

Wist je dat je hersenen ontwikkelen tot je 30ste levensjaar en dat het daarna steeds minder word? Het is vanaf dan aan jou om je hersenen te blijven uitdagen om dingen te leren. Als je dat niet doet zul je merken dat naarmate je ouder wordt je eerder kans krijgt op van allerlei ziektes.

Verder zat er heel veel humor in. De muziek die Jan speelde was prachtig. Hij kreeg de opdracht om met zijn hoofd naar beneden een liedje te spelen en ook dit leek hem geen moeite te kosten.

Deze avond hebben we zeker iets geleerd over het brein en hoe het werkt als je muziek luistert.

 

 

Je kom die avond ook het boek van Erik Scherder Singing in the brain kopen. Deze heb ik daar gekocht. Als je nieuwsgierig bent naar het boek, klik je op de foto en dan kan je via bol.com het boek aanschaffen. Er is ook een simpelere versie van het boek.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.