Het Dementie ABC De Letter A

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 17:03

De komende tijd neemt Mariëtte ons mee in haar Dementie ABC. Wat herken je hierin of heb je bij een bepaald woord een bijpassend verhaal, laat het dan vooral onder deze blog weten, zodat we van elkaar kunnen leren. Leuk Mariëtte, ik ben benieuwd waar je mee gaat komen de komende tijd.


Aan de hand van het ABC heb ik een ABCDementie gemaakt.  
Een ABC met tips voor de omgang met, voor en rondom mensen die dementie hebben. Vandaar de titel ABCDementie.  
Per letter volgt er een tip die mogelijk toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk voor zowel mantelzorgers, familie en zorgmedewerkers. Natuurlijk kunnen er per letter verschillende dingen bedacht worden maar ik heb het gehouden bij 1 tip per letter.  
Mensen met dementie zijn niet lastig of moeilijk, nee de gevolgen van de dementie díe maken het lastig. Dit ABC helpt hopelijk mee in het makkelijker maken van contact en omgang voor en met mensen die dementie hebben. Wanneer er een goed contact en een belevingsgerichte omgang ontstaat, dan heeft dat ook een gunstige uitwerking op het welzijn van mensen met dementie.   
De A = van Afleiding 
Mensen met dementie kunnen soms in een bepaalde emotie blijven "hangen". Zeker wanneer dit verdriet of boosheid is, kan dit heel vervelend zijn. Om te proberen zo'n situatie te doorbreken kan afleiding uitkomst bieden. Benoem gevoelens en leid ze dan af met iets wat op dat moment te zien is, pak een fotoboek, ga een stukje lopen, muziek luisteren/maken enz. Het is niet altijd even makkelijk om afleiding te bieden en lukt ook niet altijd, maar als het lukt kunnen momenten van spanning doorbroken worden, wat gunstig is om het brein weer op "groen" te krijgen.
Blijf volgen voor de volgende letter...

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.