Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Presentator Johnny de Mol neemt de zorg van Mirella over. Zij zorgt voor haar man Twan, die een zeldzame spierziekte heeft.

Twan (60) heeft een zeldzame spierziekte en zijn vrouw Mirella (60) zorgt als zijn mantelzorger de hele dag door voor hem. Alles komt op haar schouders terecht en daarnaast werkt ze ook nog 4 dagen. Mirella heeft door alle drukte en stress al 2 keer een burn-out gehad. Ze wil heel graag een aantal taken overdragen aan de thuiszorg, maar dat wil Twan niet.

Presentator Johnny de Mol neemt voor een paar dagen de zorg van Mirella over, zodat zij een paar dagen bij kan komen op Mallorca. Gaat het Johnny als mantelzorger lukken om Twan te overtuigen van het belang van thuiszorg?

 

Zorg uit handen: Twan en Mirella uit Helmond

Publicatiedatum: 2 september 2019

6 bekende Nederlanders nemen in Zorg uit handen tijdelijk de dagelijkse intensieve zorgtaken van mantelzorgers over. Door zich voor even te ontfermen over de zorgvrager en openhartig de eigen ervaringen met de kijker te delen, laat de BN’er zien hoe urgent de verhalen zijn en wat de impact van mantelzorg is op het leven van zoveel gewone Nederlanders.

Mantelzorger: Mirella (60)
Zorgvrager: Twan (60)
In aflevering 1, op 2 september 2019, neemt Johnny de Mol (40) tijdelijk de zorgtaken van Mirella over. 

De situatie

Twan lijkt eerst reumatische artritis te hebben, maar na veel onderzoeken blijkt in 2018 de diagnose dunne vezelneuropathie. Dat is een zeldzame progressieve spierziekte waarbij de dunne  zenuwvezels niet goed functioneren en er pijn en andere klachten kunnen ontstaan zoals maag- en darmklachten, wisselende bloeddruk en hartkloppingen. De ziekte tast langzaam alle organen aan, maar hoe lang dat duurt is onduidelijk. Twan zit inmiddels in een elektrische rolstoel en heeft bij veel dingen de hulp van zijn vrouw Mirella nodig.

De mantelzorger

Echtgenote Mirella is sinds een paar jaar naast haar werk als filiaalmanager in een drogisterij ook de mantelzorger van haar man Twan. Ze heeft er 2 burn-outs door opgelopen. De dokter heeft
aangegeven dat ze op moet passen, een derde burn-out zou haar fataal kunnen zijn. Haar lijf is op. Ze moet Twan bij alles helpen; douchen, aankleden, wassen, op/af toilet tillen, elastische kousen aan en uit doen. Hij krijgt de knoopjes van zijn overhemd niet meer zelf dicht. Ze regelt alle medische afspraken en gaat ook overal mee naar toe met Twan. Een klein boodschapje kan hij doen met zijn rolstoel, maar dat is het. Alle zware boodschappen, klusjes in huis en huishouden komen ook allemaal op haar schouders, omdat Twan het niet meer kan.

Onhoudbare situatie

Die situatie is onhoudbaar en zorgt voor de nodige spanningen in de relatie. Mirella heeft vaak genoeg gedacht om Twan te verlaten, omdat ze de situatie niet meer trekt. Maar de liefde overwint. Twan heeft veel moeite met het accepteren van zijn ziekte. Hij wil zich er vooralsnog niet bij neerleggen dat hij thuiszorg nodig heeft, dat vindt hij ongemakkelijk. Maar voor Mirella is thuiszorg de enige manier om dit vol te houden.

Mirella: ‘ik wil gewoon rust. Weg van alles en iedereen. Maar dat kan niet. Ik moet voor mijn man zorgen.’