Nadat Sjan Pennings stopte met haar werk in een woonwinkel, hield ze twee jaar lang vrijwilligerswerk af. Totdat ze het thuis wel gezien had en haar dochter opperde dat ze vrijwilligerswerk bij Vivent ging doen. Toen Sjan de zorgboerderij in Schijndel zag, was ze om. “Ik wil lekker buiten zijn.”

 

Zinvol bezig zijn

“Ik ben een mensenmens. De hele dag thuis zitten koekeloeren, zou ik niet trekken. Ik wilde een zinvolle invulling aan mijn dagen geven en begreep van mijn dochter dat er een tekort aan vrijwilligers was bij haar werkgever Vivent. Hier ben ik volledig op mijn plek. Er heerst hier rust en toch is er altijd iets te doen.”

Luisterend oor

“Wat ik vooral doe, is luisteren naar de mensen. Er is hier een tuinman. Hij straalt helemaal als hij met mij kan praten over zijn passie. Met veel plezier luister ik naar hem, want ik houd enorm van tuinieren. Vandaag sprak ik een mevrouw die ergens vol van zat. We zaten nog geen vijf minuten te praten, toen ze in tranen uitbarstte. Haar probleem kan ik niet oplossen, maar ik kan wel haar verhaal aanhoren. Vaak is dat al meer dan genoeg en zie je daarna de opluchting op iemands gezicht. Mensen bedanken me regelmatig dat ik naar ze heb geluisterd. Zoiets kleins kan heel belangrijk zijn. Dat ik een luisterend oor voor deze mensen kan zijn, geeft mij veel voldoening.”

Eenzaamheid wegnemen

“De mensen zijn allemaal lieverds; cliënten en collega’s. Als ik hier niet meer kon komen, zou ik dat jammer vinden. Mijn vrijwilligerswerk betekent heel veel voor mij. De sociale contacten en de collega’s zou ik enorm missen. Het is fijn te merken dat mensen je waarderen, daar krijg ik energie van. Ik ben wel moe als ik thuiskom, maar bruis vanuit de wetenschap dat ik iets voor iemand kon betekenen die dag. Je maakt anderen heel gelukkig en blij als je vrijwilligerswerk doet. Er zijn veel eenzame mensen voor wie je iets kunt betekenen. Het wegnemen van eenzaamheid en een ander het gevoel geven dat ze erbij horen, is van onschatbare waarde.”

Structuur

Inmiddels doet Sjan alweer vier jaar vrijwilligerswerk bij Heesdonck. “Voor mij is het ook een soort dagbesteding”, lacht Sjan. “Het biedt mij structuur, net zo goed als dat voor de cliënten het geval is. Ik vul mijn dag met waar de aanwezige cliënten behoefte aan hebben en doe wat er op mijn pad komt. Soms help ik in de keuken, soms maak ik praatje met iemand of gaan we kaarten of jeu de boulen. We hebben niet echt een vaste taak, wat het extra leuk maakt. Je doet daardoor geen enkele week hetzelfde. Ik zal dan ook niet snel afzeggen. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend"

Als dit verhaal je nu aanspreekt en je wil iets doen voor Vivent Kijk dan op de pagina wij zoeken om contact op te nemen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.