Leren op zeilvakantie

Motor uit en wind in de zeilen op de Nederlandse wateren. Willie Velinga (59) vindt het de ultieme ontspanning. Ze geniet als ze als verpleegkundig vrijwilliger meegaat op zeilvakantie voor Sailwise, voor mensen met een handicap. Ze verdiend er punten mee in het kwaliteitsregister VenV.  Het is een afwisseling op de ze ware zorg in de hospice waar ik werk. We bezorgen mensen een heerlijke vakantietijd.  Ik leer er ook nog van.

 

Willie heeft al een lange staat van dienst in de zorg. Sinds 2018 verpleegkundige in een hospice, daarvoor werkte ze 26 jaar in de wijkverpleging. Nog tijdens haar opleiding mbo-v ging ze voor het eerst aan de slag als vrijwilliger. "Een sportvereniging voor gehandicapten zocht mensen om te helpen bij het zwemmen. Op zaterdagochtend: dat kon makkelijk naast mijn studie."Ook daarna bleef ze geregeld vrijwilligerswerk doen, bv tijdens rode kruisvakanties voor ouderen. "Dat heb ik tien jaar gedaan. Het geeft zoveel voldoening".

 

Eigen kracht

Bij Sailwise meldde ze zich aan in 2003. Die organisatie biedt watersportactiviteiten voor mensen met een beperking, lichamelijke handicap of niet aangeboren hersenafwijking of verstandelijke beperkingen. Zonder verpleegkundige kunnen sommige niet mee. Het motto is: 'samen op vakantie, zorgen voor elkaar.' Iedereen zeilt mee, en iedereen heeft een taak. Zo is iemand zonder beenfunctie vaak extra sterk in de armen, dus die helpt de zeilen hijsen. Laatst kon een meisje met MS steeds een pin los duwen met haar rolstoel. Mensen ontdekken hun eigen kracht, heel mooi. Als begeleider help je pas als degene erom vraagt. Zo'n ervaring kan van pas komen in de wijkverpleging, stelt Willie. 'Zien wat mensen nog wel kunnen, en dat dan stimuleren. Daarnaast leer je samenwerken met vrijwilligers uit andere disciplines en vooral creatief denken,en improviseren. Is iemand zijn urinaal vergeten, dan maar een wijnfles om te katheter zak te legen' lacht ze.

 

Verrijkende ervaring
Uiteraard is de doelgroep een heel andere dan in de hospice; juist die afwisseling noemt ze welkom. Ook andere verpleegkundige raadt ze aan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Van de Zonnebloem tot stichting Ambulancewens. Vrijwilligerswerk is een enorm verrijkende ervaring en je kunt het als Overige Deskundigheid bevorderende Activiteit toevoegen aan het kwaliteitsregister V en V. Gewoon doen!"

 

Dit stukje komt uit VenVN Magazine

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.