een lekker scherpe dame met het hart op de tong

Gepubliceerd op 24 juli 2019 om 15:26

 

Een krasse dame van 98 met een mond vol......
Ik had eens een patiënt die, hoogbejaard als zij was, een heel scherpe en ook sarcastische humor had. Zij kon slecht tegen mensen die zich dom gedroegen. Ze maakte dan opmerkingen, die door de personen in kwestie vaak niet eens als sarcasme werd herkend.
Toen zij bij ons kwam wonen, was zij 98. We hebben haar ongeveer 5 jaar mogen verplegen.

Ik ben meestal een vrij snelle denker en mijn tong gaat ook nog wel eens met mijn verstand op de loop, dus meestal kon ik haar vrij goed volgen. Als ze tegen mij wat sarcastisch deed, gaf ik haar een lik op stuk reactie, wat zij bijzonder waardeerde.

Zij kon meestal ook geen complimentjes maken zonder er de 1 of andere sneer aan toe te voegen. Zo maakte ze mij eens een compliment over mijn haar. Ik had het toevallig net even los hangen, omdat ik bijna naar huis zou gaan en ik gek werd van mijn haarklem. Mijn haar was toen nog zo lang, dat het tot op mijn billen hing en ik was van nature zomerblond.
Zij zijn tegen mij met een zucht: "wat heb jij een prachtig haar" om er meteen aan toe te voegen: "je barst zeker van de luizen?" Ach ja.... Ze was flink scherp van geest.

Er woonden op die setting oude en jonge mensen door elkaar heen. Er werden door de jonge mensen vaak leuzen, die niet echt vriendelijk waren, op de muren van het toilet geverfd. Dan kwam de manager en die hield dan een belerend en betuttelend praatje. Niemand was er van onder de indruk (Buiten hemzelf). Er waren 2 jonge mannen om af te kicken. Die 2 zagen elkaar niet echt zetten en zetten dus te pas en te onpas onvriendelijke kreten over elkaar op de muur. Laten we die 2 voor het gemak maar even Jan en John noemen. Jan had toen hij boos was op de muur gezet: "John heeft aids". (niet waar).
De manager vond dat zulke taal niet kon en hij riep iedereen bij elkaar voor zijn praatje. De mevrouw waar ik het over heb, had een bloedhekel aan die man omdat ze zijn belerende toontje niet kon uitstaan.
De manager begon te zeggen: "ik maak me ernstig zorgen. Ik zag op de muur van het toilet staan dat John aids heeft". Mevrouw stak haar hand op om hem te onderbreken. Hij keek haar aan en vroeg haar wat zij wilde zeggen. Waarop zij antwoordde: "Volgens mij hoef je je geen zorgen te maken, als je maar een condoomgebruik hebt gebruikt." Iedereen begon te lachen en het praatje ging de mist in.
Hij probeerde haar nog even tot de orde te roepen door haar te zeggen dat het niet vriendelijk van haar was m, om zo tegen hem te praten omdat hij zichzelf voorbij liep om alles zo prettig mogelijk te laten verlopen. Hierop zei ze dat dat haar onwaarschijnlijk leek, omdat de heer met zijn postuur en conditie zichzelf onmogelijk voorbij kon lopen. Praatje voorbij.... Er

Er werd in die instelling altijd gebeden voor en na het eten en mevrouw hield daar doorgaans wel rekening mee, maar vergat het soms omdat zij totaal niet gelovig was. Een collega sprak haar nog al betuttelend aan, toen zij eens begon te eten voor er was gebeden met de woorden: "wij bidden altijd voor het eten" Waarop mw antwoordde "sorry dat was bij ons niet nodig, want mijn moeder kon goed koken".

Later kwam er een pastor die regelmatig langskwam op de afdeling. De man liep al tegen de 70 en hij zat aan de tafel bij mevrouw en nog wat anderen. Hij vertelde dat hij uit een groot gezin kwam. Hij zei dat de ooievaar 12 maal bij zijn ouders was langsgeweest, waarop mevrouw repliceerde: "daar waren mijn ouders te arm voor, mijn vader moest nog zelf neuken". De pastor was wel wat geshockeerd, maar kon er wel om lachen. Dit zijn maar een paar voorbeelden over deze dame. Je hoefde je met haar nooit te vervelen
Er gaan nog wel meer uitspraken volgen......

Door Anneke Harte

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.