Een ochtend bij de sfeermuziek

Gepubliceerd op 20 september 2019 om 07:51

Voordat de activiteit begint staat er al rustgevende sfeermuziek op. De mensen druppelen langzaam binnen en krijgen een kopje koffie of thee. Ik zit in een hoekje en wordt vriendelijk begroet door Dhr B.

 

Dhr N loopt binnen. Nadat ik zijn naam heb genoemd kijkt dhr. om. Je ziet dat hij blij is mij te zien en begroet me uitgebreid. Leuk dat je er bent, zegt hij. Als hij in de gaten heeft dat hij kan gaan zitten, zit hij vrijwel meteen weer in zijn eigen wereld. Maar dat moment van herkenning is iedere keer opnieuw weer zo bijzonder. Daar kan ik zo maar ineens kippenvel van krijgen.

 

Mw EL is helemaal in haar element om alles in haar op te nemen en lacht heel veel. Mw EL maakt een opmerking over iets dat nat is. De dames er omheen schieten in de lach.

Mw EL is regelmatig recht voor zijn raap. Bij haar komen de reacties er soms uit zonder erbij na te denken, dat maakt haar opmerkingen scherp en helder.

Mw EL zit Mw k heel erg oplettend te observeren, ze moet ook regelmatig lachen om de gezichten die mw K trekt.

 

Dhr. G zit heel rustig in een stoel naast de openhaard te genieten van de muziek en van de dingen die gebeuren aan de grote tafel. Dhr M krijgt een compliment over zijn overhemd. Dit doet hem glimlachen.

 

Mw K heeft geknoeid met een beetje drinken. Lenny is aan het poetsen op haar broek. Ze kijkt mw aan en zegt: ‘Ik ben wel aan het poetsen op een rare plek’. Mw K schiet in de lach.

 

Mw EL kijkt mij aan en opeens krijg ik de opmerking. ‘blijf jij daar maar lekker zitten, kom maar niet bij mij in de buurt.’

Wat je vaak ziet gebeuren bij mw K is dat ze het gedrag van Lenny precies spiegelt. Dat is mooi om te zien gebeuren. Hierdoor merkt Lenny wat ze overbrengt. Echt heel grappig. Ze trekt precies hetzelfde gezicht als Lenny. Hihi!

Mw K doet samen met Lenny de naam van haar man zeggen als in een koor met hele goede articulatie. Daardoor wordt het een erg grappige situatie.

 

Mw A zit lekker mee te neuriën op de muziek. Ook zij lijkt erg op haar gemak.

 

Mw EN zit rustig en erg geconcentreerd een boekje te lezen. Je merkt dat ze door de muziek op de achtergrond echt tot rust komt. Dat is mooi om te zien. Mw is gewend om continu bezig te zijn omdat ze vroeger een winkel heeft gehad. Om haar nu zo rustig en relaxt te zien doet me goed.

 

De activiteit loopt op zijn eind. Heel rustig en relaxt worden de bewoners weer terug gebracht naar de woningen voor de lunch.

Als mw K  samen met Lenny de deur van de ruimte uitloopt ziet ze de vogelkooi met grote vogels. Mw zegt: Het zijn mooie grote vogels maar ze maken wel een herrie.

Tot zover over de activiteit zelf.

Ik blijf achter met de vrijwilligers in de ruimte waar de activiteit heeft plaats gevonden. We hebben het met zijn 3en nog een tijdje over wat voor ons het werk betekend en merken dat we wel raakvlakken hebben. Voor ons is het belangrijkste dat de bewoner zich op zijn gemak voelt in de activiteit.  Ik vraag aan beide dames om even een reactie te schrijven over hoe ze deze activiteit ervaren. Dit willen ze beide doen.

 

Reactie van vrijwilliger Ingeborg:

Ik vind het heel bijzonder om de sfeermuziek te begeleiden. De reden daarvan is dat er regelmatig op een hele directe manier reactie komt van de bewoners. De bewoners kunnen ook onderling zo leuk met elkaar communiceren. Soms kun je van het gesprek niets zinnigs maken, maar zie je het plezier onderling en dan weet je dat het goed zit.

Er is daarom ook veel humor die ochtend en veel interactie met elkaar. De bewoners observeren elkaar ook heel goed. Een hele leuke groep die veel plezier met elkaar hebben en samen genieten van de ochtend. Deze groep geniet zichtbaar van de activiteit, waardoor ik als vrijwilliger met een blij en prettig gevoel weer terugkeer naar huis. Hiervoor doe ik het werk met heel mijn hart.

Reactie van vrijwilliger Lenny:

Vrijdagochtend. Sfeermuziek!! Wat een ochtend is het weer geweest. Bovengenoemde beschreven gebeurtenissen tijdens deze ochtend zijn de krenten in de pap. De pareltjes die ik elke dag als vrijwilliger weer mag beleven en ervaren. Mijn werk als vrijwilliger geeft zin aan mijn leven. Het is niet altijd kommer en kwel. De voldoening die deze mensen aan mijn werk geven is ONBETAALBAAR.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.