eerst verantwoordelijke verzorgende/verzorgende

Gepubliceerd op 21 juli 2019 om 09:41

'Oh, dus jij werkt in de ouderenzorg? Dan was je vast veel blote billen ...' Dit is echt een van de standaard reacties die ik krijg als ik antwoord heb gegeven op de vraag: 'Wat voor werk doe je?' Soms tref ik zelfs iemand die beweert dat iedereen ons werk kan doen 'Het is toch bijzonder dat je drie jaar naar school moet om billen te wassen en mensen te voeren.' Meestal heb ik de neiging om dit soort mensen te lynchen... Maar omdat ik ooit heb beloofd om mensen geen opzettelijk pijn te doen of te laten lijden, leg ik geduldig uit dat je wel degelijk geschoold moet zijn voor ons werk.

Als verzorgende moet ik elke twee jaar een 10 halen voor rekenen. Het rekenen doe ik meestal onder druk.
Ik schrijf duidelijk, leesbaar, kort en krachtig, methodisch, objectief, foutloos en snel. Ik kan onleesbare handschriften lezen, ik lees vlot en onthoud de informatie die ik lees.

Ik onthoud gedetailleerde informatie over 7-20 personen (en soms nog meer) , kan deze informatie elk moment oproepen en weet deze informatie constructief te gebruiken in mijn werk. Ik werk iedere dienst alleen in een woning voor 7 oudere cliënten.

Ik begeleid familie vanaf het moment dat ze over de drempel stappen totdat ze hun geliefde wegdragen. Ik ken de namen van de betrokken kinderen. Ik weet welk kleinkind bij welke oudere hoort.
Ik ben sociaal vaardig, kan omgaan met mensen van elke klasse, nationaliteiten en afkomst. Ik spreek vloeiend Nederlands, prima Engels, functioneel Duits en indien een andere taal communiceer ik op creatieve wijze om mogelijk levensreddende informatie te verkrijgen.

Ik kan omgaan met verbale agressie, weet hoe ik mensen met heftige emoties kan kalmeren en bedaren en doe dit op een respectvolle manier. Soms heb ik te maken met lichamelijke agressie als mensen verward zijn.

In mijn werk heb ik zeer regelmatig vieze ‘producten’ in mijn handen zoals uitwerpselen, urine, sputum, bloed, pus en andere lichaamsvloeistoffen. Ik doe dit soms tussen het eten van mijn maaltijd door of op andere momenten dat het mij niet zo goed uitkomt, bijvoorbeeld om 12 uur ‘s nachts met de jaarwisseling…

Ik heb te maken met zeer emotionele omstandigheden van mensen.
Ik kom lichamelijk maar ook psychosociaal zeer dicht bij mensen.
Ik kom soms zo dicht bij mensen als dat ze nog nooit iemand hebben toegelaten.
Ik ben bij mensen als ze op hun kwetsbaarst zijn.

Ik ben soms bij meerdere overlijdens in een week aanwezig en zorg dat dit zo eervol, mensvriendelijk en respectvol mogelijk verloopt.

Ik kan prima omgaan met computers, maar ook met medische apparatuur.
Ik kan verschillende medische handelingen verrichten. Ik doe dit op een zo veilig mogelijke manier.

Ik kan omgaan met weerstand van de patiënt. Ik kan omgaan met angst en mensen troosten, ik kan omgaan met verdriet en er dan voor mensen zijn, ik kan omgaan met boosheid en dan niet oordelen of weglopen, ik kan omgaan met schaamte en mensen geruststellen en ik kan omgaan met blijdschap en dan stilletjes meegenieten op afstand.

Ik lach, ik huil mee, ik dans, zing en verzorg activiteiten. Ik bid en lees voor. Ik luister, ik knuffel, deel nachtzoenen uit en speel soms toneel. Als het moet ga ik 's avonds laat bij een bewoner met dementie in bed liggen totdat ze slaapt, na 60 jaar huwelijk kan ze er niet aan wennen alleen in een bed te liggen.

Als verzorgende ben ik getraint om op levensbedreigende momenten de juiste keuzes te maken en op de juiste manier te handelen. Ik communiceer duidelijk, raak niet in paniek en zorg voor een goede opvang van mezelf en collega’s om te voorkomen dat wij hier zelf last van krijgen. Ik heb geduld, ben rustig, respectvol en kan mijn eigen emoties, frustraties of mening onder controle houden indien gewenst.

Ik kan goed plannen en omgaan met onvoorziene omstandigheden, ik ben flexibel, Ik kan coachen, begeleiden, feedback geven en ontvangen, voorlichting geven, presentaties maken en geven voor grote groepen.

Ik werk onregelmatig, in weekenden en met feestdagen. Ik ben vrij als anderen werken en werk als anderen vrij zijn. Soms draai ik zoveel diensten dat ik niet meer weet welke dag het is. Mijn man en kinderen zien mij soms 24 uur niet door de planning van mijn diensten. Gelukkig weten ze dat bij dit werk mijn hart ligt.

Ik loop soms meer dan 5 km per dag.
Ik ken de werking en bijwerkingen van 50 tot 100 medicijnen, of ik weet waar ik deze informatie kan vinden.
Ik ken medische aandoeningen en wat deze inhouden. Ik ken de anatomie van een mens en weet meetwaarden te interpreteren.

Soms werk ik als diëtist, fysiotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker, vertaler van medische terminologie, telefoniste, secretaresse, huishoudster of schoonmaker. Ik doe dit naast mijn eigen werkzaamheden en zonder te mopperen neem ik deze taken van collega’s over. Ik ben de ogen en oren van de specialist ouderengeneeskunde en de huisarts. Zij baseren 70% van hun diagnose op mijn observaties.

Ik heb op vrije dagen verplichte cliëntbesprekingen en vergaderingen.
Ik vul per dag zo’n 10 formulieren in, ik weet hoe deze in te vullen, waar ik deze kan vinden en hoe ik deze moet interpreteren.

Ik draag enorm veel verantwoordelijkheid. 1 klein foutje kan een mensenleven kosten of mensen voor het leven beschadigen. Ik werk onder continue druk, ik weet wanneer ik iets niet aankan, ik geef dit op tijd aan en vraag indien nodig om hulp.
Ik kan me lange tijd concentreren, ik kan snel switchen in werkzaamheden of bezigheden.

Ik heb geheimhoudingsplicht en kan niet alles wat er tijdens mijn dienst voorbij kwam delen met mijn partner.
Ik werk op mbo-niveau maar verdien in vergelijking met anderen met een vergelijkbaar opleidingsniveau ver onder de maat. Of zoals vrienden wel eens beweren: 'Voor jouw salaris kom ik mijn bed niet uit'

Maar bovenal zorg ik ervoor dat de mensen die ik verzorg, elke dag kunnen genieten van geluksmomentjes.

* vrij naar: de verpleegkundige van autinurs *

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.