goede voornemens

Gepubliceerd op 4 januari 2019 om 16:47

Goede voornemens

Zachtjes maak ik de slaapkamerdeur open en kijk ik om het hoekje. Op het nachtkastje brand een schemerlampje. Mevrouw Vink rekt zich eens uit. “Goedemorgen, wat zie jij er mooi uit” klinkt het vrolijk uit het bed. “Goedemorgen mevrouw Vink, een gelukkig nieuwjaar.” Verbaasd kijkt ze mij aan. “Nieuwjaar? Ben je daarom zo feestelijk gekleed?” vraagt ze mij, “Jazeker, het is 1 januari 2018. Hoe laat ging u naar bed gisteravond?” Mevrouw Vink denkt even na, een diepe frons op haar voorhoofd zorgt voor nog meer rimpels dan dat ze al heeft. “Ik weet het niet zuster, ik was zo moe. Ik heb ook niets van vuurwerk gehoord. Voor mij is het gewoon weer een nieuwe dag.” “Kom,” zeg ik haar “dan gaan we deze ‘gewone dag’ eens beginnen, zal ik u helpen?”

Niet veel later zit mevrouw Vink met een dampende kop koffie aan de ontbijttafel. De collega’s van de nachtdienst hebben de tafel prachtig gedekt met witte tafelkleden en vrolijk gevouwen servetten. Omdat het nog zo ontzettend stil is op de woning besluit ik om een kop koffie mee te drinken. Als ik mevrouw Vink aan het vertellen ben wat ik afgelopen nacht heb gedaan om het nieuwe jaar te vieren, komt meneer den Hertog binnen sloffen. “Goedemorgen meneer den Hertog, gelukkig nieuw jaar” begroet ik hem. Meneer den Hertog geeft mij een krachtige hand “u ook zuster, u ook”. “Heeft u goed kunnen slapen?” Meneer den Hertog schudt zijn hoofd “Slapen? Ben je mal, ik heb even naar het vuurwerk gekeken met wat nachtzusters. Daarna ben ik wel naar bed gegaan. Maar slapen, ho maar. Het leek af en toe wel oorlog, zuster. Die harde knallen zijn niets voor mij!” Mevrouw Vink kijkt meneer den Hertog verschrikt aan “oorlog? Ik heb niets gehoord!” Meneer den Hertog lacht “Nou ja, bij wijze van spreken mevrouw Vink.”

“Maakte u vroeger goede voornemens meneer den Hertog?” vraag ik snel om het gesprek luchtig te houden. “Jazeker! Dat is het eerste wat moeder op 1 januari aan de ontbijttafel wilde weten. Ze schreef onze voornemens op zodat ze ons er aan kon houden.” “Mevrouw Vink, heeft u een goed voornemen voor dit jaar?” vraag ik. “Laat me even denken, ik weet pas sinds een uur dat het nieuwjaar is….” Na een paar tellen antwoord mevrouw Vink “ik neem mij voor om mijn kinderen en kleinkinderen wat vaker te knuffelen.” “Da’s mooi” knikt meneer den Hertog en hij vervolgt “ik heb ook een heel goed voornemen….. Blijven ademhalen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.