Geondheid en ziekte, wat nu?

Gepubliceerd op 27 mei 2021 om 08:24

Mensen behandelen je ook ziek alleen maar omdat je in een rolstoel zit. Alsof iedereen die in een rolstoel zit mentaal niet capabel is om antwoord te geven op een simpele vraag als: Hoe drink je de koffie.

Alsof het weigeren van je fysieke lichaam ook metaal betekent dat je in staat ben

Als voorbeeld heb ik een verhaal. Na maanden in een rolstoel te moeten zitten begon ik weer te lopen met een rollator. Mijn dagen bestonden toen uit oefenen oefenen en nog eens oefenen.

Op een zaterdagochtend gingen mijn partner in crime en ik zoals altijd koffie met taart eten in de stad. Tijdens dit koffiemoment hadden wij vaak mooie en goede gesprekken over onder andere: wat ging goed en wat kan beter. Wij wilde vis kopen. In de stad zit een visboer maar deze was wel 800m verder. Wij liepen de winkel uit, een man hield de deur open en maakte een opmerking: mevrouw u heeft ook een cabrio net als mijn vrouw. Wij gingen lopen naar de visboer, het miezerde wel. Onderweg kreeg mij partner in crime diverse opmerkingen over mij, bv dat ik droog zou lopen onder een afdakje en dat ik beter niet in de regen kan lopen.

Ik hoorde het wel maar reageerde niet, wat deze mensen namelijk niet wisten was dat ik in mijn hoofd aan het zingen was, “i’m singing in the rain”. Wat was ik aan het genieten dat dit weer kon.

Ik weet nog dat ik na 12 jaar weer eens een MRI van de hersenen kreeg. Deze MRI zat vol met leasies, witte plekken. De neuroloog had overleg gehad met haar collega’s over het feit hoe ik de afgelopen jaren fysiek gepresteerd had. Mijn man en ik waren behoorlijk van slag, Uit het lood geslagen zeg maar. Ik dacht: ik ben echt ziek. De fysiotherapeut zei doodleuk: je hebt alleen maar nieuwe verbindingen gemaakt in je hersenen. Twee weken hebben wij ons rot gevoeld en toen rechte ik mijn rug, Er was nies veranderd. Zo als alles was ook dit een momentopname.

Dus ging ik de draad weer oppakken met oefenen, oefenen en nog eens oefenen, met studeren en werken voor en in mijn praktijk. Voor de mensen die bij mij komen was er niets veranderd en voor mij ook eigenlijk niet. Wij besloten de geluksroute te kiezen in plaats van de ongeluk route.

Wil je contact met Sonja Kijk dan op www.mindfulnessriseandshine.nl 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.