Handmassage maakt zoveel los

Gepubliceerd op 29 januari 2020 om 14:11

Ik ben een vrijwilliger die heel veel verschillende dingen doet op het werk. Van alles wat onderdeel is in mijn werk komt voorbij in deze blogs. Vandaag schrijf ik graag over het effect van een handmassage bij iemand met dementie. Handmassages geef ik ook p mijn werk en ik zie heel vaak wat een positief effect dat heeft. Ik neem jullie even mee ineen mooi moment in mijn werk waarbij de handmassage het gewenste effect heeft.
Lezen jullie mee.

Het gaat om Dhr L. Hij ligt een groot gedeelte van de dag op bed. Hij is erg moe en slaapt veel. Hierdoor is hij erg stijf. Een hele tijd geleden werd mij op de woning gevraagd of ik de heer weleens handmassage wil geven. Natuurlijk doe ik dat met heel veel geduld en liefde. Ik heb met de zorg afgesproken dat ik het 3 keer in de week doe. Ik kies ervoor het alleen te doen als de heer zijn ogen open heeft. Dan zie je namelijk goed wat het met hem doet. Zomaar op een middag rijd ik bij hem binnen. Ik heb mijn potje handcrème al op mijn blad. Ik pak een handdoek uit de kast. Ik rijd achter het bed langs naar de kant dat ik er goed bij kan en ga naast hem staan. Ik zet mijn rolstoel uit, schuif de handdoek onder zijn hand en ga beginnen. Hij is goed wakker. Zijn ogen zijn goed open en hij krijgt goed mee wat er gebeurd. "Goedemiddag, ik kom uw handen masseren." Ik pak zijn hand vast die helemaal dichtgeknepen is. De arm optillen kost me enige moeite en heb dus wel in de gaten dat het even nodig is. Ik pak wat crème uit het potje en smeer het langzaam op de bovenkant van de hand. Door rustig te bewegen en de hand mee te bewegen in wat hij toelaat, gaat de hand na enige tijd open. De ontspanning in de spieren komt er doordat je rustig de crème verspreid op de hand van de heer.   Langzaam maar zeker opent de hand van de heer en merk je dat er ontspanning komt. Als de hand open is, neem ik de vingers ook mee in het proces. Ik pak iedere vinger apart even vast en buig en strek hem een paar leer. Hierdoor blijft dat ook iets wat mogelijk blijft. Als ik alle vingers heb gehad ga ik naar de binnenkant van de hand. Daar heb je soms ook nog harde punten. Door daar de boel ook even los te masseren maak je de hele hand even los. Hoelang zoiets baat heeft, weet ik niet precies, maar als ik weer weg ga ligt de heer altijd heerlijk te slapen en is er een rust over hem heen gekomen.  Ik rijd achter het bed vandaan en verlaat rustig en stil de kamer.

Dit is een van de opties om een handmassage toe te passen, maar ook bij veel onrust kan het van een positieve betekenis zijn.
Geve jullie ook weleens handmassage en wat is het effect daar dan op. Laat het weten onder dit bericht op fb.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.