aanvoelen wat de bewoner nodig heeft

Gepubliceerd op 16 november 2019 om 10:37

Ik kom na mijn krantenrondje aan op de woning. Ik breng de krant naar de bewoner die er echt op zit te wachten. Ze is zoals altijd weer blij dat ze weer leesvoer heeft en kan weer gaan puzzelen. Ik rijd terug naar de keuken, ga naast mimi zitten om haar zoals altijd te helpen met eten. Echt ons momentje samen en ze eet erg goed. Ze is helder en kijkt me met grote ogen aan.

 

Als ik klaar ben met mimi  valt mijn oog op Dhr N

Hij zit aan tafel een beetje om zich heen te kijken, te zuchten en een opmerking te maken dat mw zich stil moet houden. Hier wordt natuurlijk geen gehoor aan gegeven. Ik vraag aan Dhr of dat hij zin heeft met mij te gaan wandelen en daar heeft hij wel oren naar. Hij loopt naar mijn toe, geeft me eerst een kus op mijn wang en loopt dan graag met mij mee.

Ik kies ervoor om met hem eerst een rondje door het huis te lopen op een goede snelheid. Dhr heeft dadelijk een activiteit en ik kom erachter dat ik de tijd even voor hem op mag vullen. Na het eerste rondje ga ik met dhr naar de bieb om hem een sprookje voor te lezen. Hij luistert aandachtig, vind het een grappig verhaaltje. Ik merk dat de rust in zijn lijf weer een beetje terug keert en heel rustig bekijkt hij de binnenkant van zijn ogen. Echt in slaap vallen gebeurd niet, maar de onrust verdwijnt uit zijn lijf. Hij is nu rustig en kalm. Na het verhaaltje vraag ik of hij weer met me mee wil lopen. We maken nog een relaxt rondje door het huis alvorens we naar de activiteit gaan. Lenny ziet ons lopen, maar besluit in het belang van de bewoner verder geen aandacht aan ons te schenken. Ik maak het rondje af en we komen as eerste aan bij de activiteit. Er is verder nog niemand. Lenny vraagt of ik nog even wil blijven tot dat ze iedereen heeft gebeld. Ik ga weer naast dhr zitten. Hij pakt mijn hand weer vast en geeft me weer een kusje op de wang. Dhr is rustig en tevreden en ik laat hem met een goed gevoel achter als ik weer terug keer naar de woning.

 

Deze aanpak werkt heel goed bij deze lieve man. Hem uitnodigen om met je mee te gaan en samen de onrust uit zijn lijf lopen. Als dat gelukt is de rust bieden in de vorm van het voorlezen van een verhaaltje waar ook nog iets grappigs in zit. Daarna kan hij rustig deelnemen aan de activiteit en de rust bleef nog best een tijdje aanhouden.

Dat geeft mij dan weer een goed gevoel waar ik de rest van de dag weer mee verder kan en dan is mijn dag al geslaagd. Dat is dan voor mij al een dag met een gouden randje.

 

Liefs Anja

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.