Videobellen

Gepubliceerd op 14 mei 2020 om 08:59

Videobellen. De technologie helpt ons door de corona crisis heen. Zo mooi dat je jouw familielid toch nog even kan zien, terwijl je niet op bezoek mag . Je hebt dan voor een kort moment even het gevoel dat je de eenzaamheid hebt kunnen wegnemen van degene die daar alleen in het verzorgingshuis zit.  Je hebt je familielid even een moment van samenzijn gegeven. Maar is dat echt zo? 

Want wees eerlijk, videobellen is van deze tijd. Dit was er niet in de tijd dat je vader of moeder jong was. Toen was er alleen een telefoon. Zo eentje met een hoorn met een snoer wat leidde naar een toestel met draaischijf. 

En als je  nu  belt om je familielid weer even te zien, lopen wij (van de zorg) met liefde naar je vader of moeder of echtgeno(o)t(e). Zodat jullie elkaar weer even kunnen zien en spreken. En echt, het gaat vaak goed en zijn beide partijen blij elkaar te hebben gezien. En geeft het inderdaad een gevoel van samenzijn. Maar er is ook een groep mensen waarvan deze manier van communiceren niet dat gelukzalige gevoel geeft. Deze groep herkent de telefoon niet, laat staan dat er een beeld bij zit. Dan herkennen ze misschien je stem maar snappen niet dat jij dat bent op dat beeld. Hoe verwarrend is dat? Jij, hun kind of echtgenoot, ze horen je wel maar snappen het niet.  En als jij dan, aan de andere kant van de lijn, al het mogelijke probeert om uit te leggen dat dit een mooie manier van elkaar zien is. Wordt het in de wereld van iemand met dementie alleen maar verwarrender.  Als je dan op hangt begint de onrust pas goed. Want deze groep heeft ergens  een onrustig gevoel van en gaat op zoek. Alleen waarnaar is nog niet duidelijk. Maar dat onrustige gevoel willen ze kwijt. En wij (van de zorg) kunnen ze niet opvangen. Omdat wij  niet goed kunnen uitleggen dat ze net hebben gesproken met een dochter of zoon terwijl zij niemand in live hebben gevoeld. En dus groeit de onrust nog verder.  Ik ben blij dat deze technologie er is en dat we voor een grote groep mensen het isolement enigszins kunnen verlichten maar het is niet voor iedereen zo geschikt. En ik hoop dat door dit te schrijven iedereen even stil staat dat het soms beter is om dan maar gewoon via de telefoon contact te zoeken in plaats van  door videobellen. Ik weet dat ik niemand kan verbieden om het te doen en dat is ook niet mijn intentie. Maar het verdriet en de onrust die het bij sommige oproept is schrijnend en zeker niet de bedoeling geweest van deze technologie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.