Het verhaal van Mariët

Gepubliceerd op 31 maart 2020 om 09:36

Wat betekend het virus voor mij?

Wie had dat gedacht, dat een smerig virus uit China ons Nederland, ons Zeeland aan zou doen! De werkelijkheid ervan is volgens mij nog steeds niet echt tot me doorgedrongen. Ik heb het niet af gedaan als een griepje en ik heb ook niet gedacht dit overkomt ons niet. Maar wel dacht ik dat het wel voornamelijk bij die mensen zou blijven die in de besmette landen waren geweest en later in Brabant, bij de carnaval vierders. Maar dan zijn er ook besmettingen in Zeeland en worden er ook in Nederland persconferenties gehouden.

Maatregelen genomen dat er niet meer dan 100 man tegelijk ergens aanwezig mocht zijn. Dat had allereerst een impact voor onze zondagen. Want onze gemeente heeft heel wat meer dan 100 leden. Dat was al een onwerkelijk iets, krijg je een brief van de kerkendraad met een verdeling van de gemeente om elke dienst niet hoger te komen dan de 100 man in de kerk. Voor mij was het al direct klaar, ik werk met mensen met een vergroot risico, dus werd ik geacht thuis te blijven uit de kerk. Nu had ik dit zelf ook al wel bedacht want op mijn werk werd de druk ook eigenlijk steeds groter, om toch vooral maar niet ziek te worden en mezelf thuis zo min mogelijk te verplaatsen. Ik vond het dan ook niet zo moeilijk om thuis via internet te luisteren naar de kerkdienst. En om gedoe bij de kerkdeuren te voorkomen (ik zag het al voor me dat ze bij de deuren aan het tellen gingen en na de 100 man je weg te sturen) hadden we direct besloten om met zijn allen thuis te blijven.

Mijn man had in die periode al aangegeven dat hij thuis zou komen werken, mochten de scholen ook dicht gaan. Nou nee, de scholen blijven vast open, dacht ik. Bij mijn twee kinderen waren er toen nog geen zieken ook niet onder het personeel. Toen op een zondagavond na een persconferentie duidelijk werd dat wel degelijk ook onze scholen dicht gingen, kwam dit wel even aan als een harde klap. Mijn dochter rende naar boven en plofte languit op haar bed om een potje te huilen. Want nu zag ze voorlopig haar vrienden niet meer, en ze gaat zo graag naar school. Mijn zoon heeft heel China, bedorven vleermuizen en alles en iedereen wat in zijn hoofd opkwam, verwenst, vervloekt en uitgescholden. Die zit in zijn examen jaar en is zich aan het voorbereiden op de toets weken voorafgaand aan het eindexamen. Die ziet zich nog een half jaar langer op school zitten met alle gevolgen van dien. Wat een ellende.

Ik zat met een brok in mijn keel het nieuws tot me door te laten dringen, hoe moet het nu toch verder? Thuis onderwijs? Hoe moet dat? Ik kan dit niet hoor, ik ben niet geschikt hiervoor! Wat als de examens niet doorgaan? Nog een baan erbij, kon ik ook nog eens voor juf gaan “spelen” .

Tjonge…ik moest mijn best doen om niet in paniek te schieten. Gelukkig is me dat gelukt en na de eest schrik thuis de schouders er maar onder gezet. Mijn man kon gelukkig thuis komen werken zodat ik in ieder geval ten allen tijde mijn werk in het verpleeghuis kon gaan doen.

Dat kwam er ook nog bij, de zorgen om de bewoners, en vooral zelf niet ziek worden. In de eerste instantie kwam ik nog enigszins tot rust omdat de bewoners zo heerlijk zich zelf blijven, ondanks een crisis die buiten de verpleeghuis deuren woedt. Heb gewenst dat ik ook in z’n “dementie bubbel” kon kruipen. Maar toen er een bezoek verbod kwam en het virus steeds meer zijn intrede doet  in ieders leven, sijpelt ook de onrust binnen de muren van het verpleeghuis. De meeste mensen met dementie voelen feilloos aan welke emoties en gevoelens wij als zorgmedewerkers meenemen naar het werk. En dat heeft zijn weerslag op het gedrag van de bewoners. Om toch vooral niet ziek te worden, ga ik in mijn privé leven de deur niet meer uit, alleen om naar mijn werk te gaan. Dat maakt ook mijn wereld een stuk kleiner.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.